Vse objave
Blog in novice inštituta Mobilitatis Omni. Predlogi razvoja trajnostne mobilnosti, železniških in medkrajevnih avtobusnih povezav, kolesarske infrastrukture in e-mobilnosti za vse v Sloveniji in obmejnih regijah sosednjih držav. Predstavljamo ocene stanja in podpore aktivnostim inštiuta z lokalne in regionalne ravni. Pišemo tudi o zgodovini nastanka železniške infrastrukture.
Ocena stanja železniške infrastrukture za Koroško-Pomurje-Podravje - novica (1920 × 1080px)

Ocena stanja železniške infrastrukture in povezav za Pomursko, Podravsko in Koroško ter obmejne regije sosednjih držav

Objavili smo oceno stanja železniške infrastrukture in povezav za regije Pomurje, Podravje in nenazadnje za Koroško regijo, vključujoč tudi obmejne regije sosednjih držav v Avstriji, na Madžarskem in na Hrvaškem.
Čeprav so v Sloveniji glavne železniške proge v pretežni meri obnovljene, to vsekakor ne drži za obmejne dele teh glavnih železniških prog. Še posebej je zaskrbljujoče, da imajo regionalne obmejne proge zelo slabe prepustne moči, niso v načrtih za nadgradnje in tudi frekvence povezav so slabe ali jih sploh ni.
Za regijo Pomurje je tako ključna značilnost, da sta dve izmed treh železniških prog te regije nedelujoči. V regiji Podravje je ključna značilnost razdrobljenost tras (relacij) in nizke frekvence železniških povezav (z izjemo povezav med Mariborom in Ljubljano), še posebej v in iz obmejnih delov regije. Koroška regija ima edino preostalo železniško progo z zelo nizkimi frekvencami železniških povezav.
Občina Cankova članica Mobilitatis Omni

Občina Cankova je nova članica inštituta Mobilitatis Omni

Občina Cankova je nova članica inštituta Mobilitatis Omni.
Z županom obmejne Občine Cankova, Danilom Kacijanon, smo v prejšnjem tednu sklenili dogovor o priključitvi Občine Cankova v inštitut Mobilitatis Omni in konzorcij Srednjeevropskega zavezništva za trajnostno mobilnost.
Zelo smo hvaležni za izkazano zaupanje in se veselimo sodelovanja na področju razvoja trajnostne mobilnosti, predvsem javnega potniškega prometa, tako železniškega kot medkrajevnega avtobusnega.

Srečno novo 2023

Srečno novo, naj bo prijetno in iskrivo 2023.
Da smo močnejši in odpornejši na vse izzive, da skupaj uresničimo otroško pesmico Melite Osojnik:
»Mi se z vlakom peljemo, dobro voljo meljemo, … Vozimo se sem ter tja, iz Izole do Hodoša, … «
Srečno, v imenu inštituta, Marko Savić
murski-most-deklaracija-herald-ruijters

Sedem predlogov nadgradnje razširjenih jedrnih železniških koridorjev

Tudi v slovenščini smo objavili še preostanek predlogov nadgradnje železniške infrastrukture v Sloveniji in obmejnih regijah. Tukaj je vseh sedem, kot sem palčkov iz pravljice, predlogov nadgradnje.
Načrti in predlogi, ki smo jih oblikovali so neposredno vezani na načrte vse-evropskega prometnega omrežja TEN_T.
Predstavljenimi predlogi povezujejo vse regije v Sloveniji, od Vzhoda do Zahoda tako znotraj države in nazaj kot tudi mednarodno. Z vlakom.
20220317-newsletter-#4-zeleznice-nadgradnje-koridorji-TEN_T-mobilitatis-omni-(1280× 720px)

Strateško ozadje predlogov nadgradnje železniškega omrežja v Sloveniji in obmejnih regijah (2. del)

Strateško ozadje 11. predlogov nadgradnje železniškega omrežja v Sloveniji in obmejnih regijah (2. del).
Opisali smo koridor –Drava–Mura–Raba–Donava–, ki povezuje Podravino in Varaždinsko županijo na Hrvaškem, s Podravjem in Pomurjem v Sloveniji, ter prek Madžarske in Slovaške poteka do Bratislave.
Predlagani koridor se neposredno navezuje, in delno prekriva, saj prav tako poteka prek mejnega prehoda Središče, v prvem delu opisani koridor –Donava–Mura–Drava–Sava–, ki povezuje Dunaj in Zagreb in prav tako poteka po obstoječih progah v Sloveniji.
20220308-newsletter-#3-zeleznice-nadgradnje-koridorji-TEN_T-mobilitatis-omni-(1280 x 720 px)

Strateško ozadje predlogov nadgradnje železniškega omrežja v Sloveniji in obmejnih regijah (1. del)

Strateško ozadje 11-ih predlogov nadgradnje železniškega omrežja v Sloveniji in obmejnih regijah (1. del).
Opisali smo prva dva predloga nadgradnje in vpisa manjkajočih delov v jedrni TEN_T (Trans-European Transport Network).
Prvi del ozadja v katerem opišemo prva dva jedrna izmed štirih jedrnih in skupno enajstih predlogov nadgradnje železniškega omrežja.
Adria-Transport-Tamara-story-of-the-Mobilitatis-Omni-mobile

Letni nagovor direktorja inštituta

Leto v pregledu. Pregled leta 2021 v nagovoru direktorja inštituta Mobilitatis Omni, Marka Savića.
130 spletnih sestankov je v letu 2021 naštel direktor inštituta, večinoma prek platforme Zoom.
Ključni mejnik leta je bila predaja Deklaracije o Murskem mostu v omrežju Mura-Drava prog.
Inštitut se je v letu, ki je za nami preimenoval v Mobilitatis Omni, kar v latinščini pomeni mobilnost vseh in razširil dejavnost na celotno Slovenijo in vse obmejne regije.
Radgonska-proga-zgodovina

Šest ključnih železniških prog: proga —Spielfeld-Straß—Bad Radkersburg—Gornja Radgona—Ljutomer— [1890]

Radgonsko progo (nem. Radkersburger Bahn) —Špilje (nem.: Spielfeld Straß)—Radgona—Ljutomer, je zgradila »Družba Južne železnice«, v dveh delih.
Prvi del med Špiljami in Radgono je bil odprt 1885. leta, drugi do Ljutomera potem 1890 leta. Ljutomer je bil sprva končna postaja te proge in brez povezave z drugimi progami vse do leta 1924, saj za časa Avstro-Ogrske monarhije ni bil železniško povezan ne z Ormožem, do proge —Hodoš—Murska Sobota [1907].
Locks-on-the-Bridge-Mobilitatis-Omni-institute-cover-image

Simbolika radgonskega mostu, ki je bil porušen pred 73 leti, 17. aprila 1945

Zgodovinski mejniki kot most povezovanja. Železnica kot most do varnosti. Kulturna dediščina kot most razumevanja.
Šport, še posebej odbojka na mivki kot most povezovanja. Trajnostni turizem kot most do regionalnega razvoja. Regionalni razvoj kot most do stabilnosti Evropske unije.
Trajnostna mobilnost kot most v nizko-ogljično družbo. Regionalni železniški krog in križ kot most do povezav v centralno Evropo. Ključavnice na mostu za sklepanje ljubezni.
murska-republika

Dokumentarni film: Murska republika 1919

»Film Prevratno Prekmurje Zgodba o Vilmošu Tkalcu in Murski republiki je spodbudila tudi prekmurske filmarje. Pred tremi leti je bil premierno predvajan film z naslovom Murska republika 1919, ki je nastal v produkciji Zavoda Sončnica ter režiji in po scenariju Štefana Celeca. Rdeča nit filma je življenska pot Vilmoša Tkalca in dogajanja v pokrajini ob Muri po prvi svetovni vojni, ko je razpadel avstroogrski imperij.« (Sobotainfo.com)