Zgodovina mostu

Verjetno številni nismo vedeli, da je bila Radgonska železnica, ki je povezala Špilje prek Radgone do Ljutomera zgrajena že leta 1890. Zakaj »že« leta 1890? Ker je to približno 30 let po tistem, ko je bila zgrajena Južna proga, ki je povezala Dunaj, Ljubljano in Trst. Za to progo smo zagotovo vsi že slišali. Če gremo lepo po vrsti. Leta 1885 je bila najprej zgrajena in odprta Radgonska proga med Špiljami in Radgono. Potem, ko je bil pet let pozneje zgrajen še most čez reko Muro in drugi del te proge do Ljutomera, ki je bil odprt 1890. leta. Tako so imeli potniki z Dunaja ob koncu devetnajstega stoletja možnost z vlakom potovati – recimo v Rdence, oz. nemško Bad Radein, kot se je takrat reklo Radencem. Skorajda hkrati je bila na ogrskem delu Avstro-Ogrske monarhije odprta proga —Čakovec—Lendava—Rédics— in naprej proti Budimpešti. Lendavčani so imeli takrat direktno povezavo z vlakom do Budimpešte. To je bilo torej zlato obdobje gradnje novih, tudi regionalnih železnic, ki so povezale in povezovale ne le večja mesta temveč tudi druga mesta v regijah ob rekah Mura in Drava.

Murski most do konca 2. svetovne vojne

Po koncu 1. svetovne vojne, ob razpadu Avstro-Ogrske monarhije in ustanovitvi tako kraljevine Jugoslavije kot Republike Avstrije, je bila Radgonska proga in Murski most v rabi vse do konca 2. svetovne vojne. Po dostopnih podatkih je bila po koncu 1. svetovne vojne, ko še ni bilo proge med Ormožem in Ljutomerom, vzpostavljena povezava med Mariborom in Ljutomerom prek Špilja in Radgone. Ti tranzitni vlaki so vozili po ozemlju Republike Avstrije vse do leta 1924, ko je bila zgrajena proga med Ormožem in Ljutomerom. Radgonska proga in Murski most še posebej, je tako povezovala dve državi vse do konca 2. svetovne vojne. Ob koncu 2. svetovne vojne je nemška vojska ob svojem umiku železniški most čez reko Muro – minirala. Avstrijska stran svojo polovico mostu demontirala že leta 1947, takrat jugoslovanska stran po potem drugo polovico mostu leta 1955.

Murski most danes

Radgonska železniška proga, ki je bila vzpostavljena konec devetnajstega stoletja ne deluje že 75 let.

Potniški promet na tej progi med Ljutomerom in Gornjo Radgono ne obratuje že od leta 1968.

Zato si v Murskem institutu za razvoj infrastrukture prizadevamo za podpis Pisma o nameri, da se Murski most ponovno zgradi.

2 Comments

 • Slavko Medimurec
  Posted 26 marca 2020 20:25 0Likes

  Pozdravljeni,
  Z velikim zanimanjem sprejemam vašo pobudo ozir. načela, Murskega inštituta za razvoj infrastrukture regije.
  Železniška po vezava in obvozna cesta mimo Radencev , G Radgone, z kolesarskimi stezami je osnova za razvoj trajnostnega elitnega turizma v tem delu Evrope.
  Z veseljem bi predstavil v grobem celotno strategijo razvoja “elitnega turizma” kod generatorja razvoja regije.
  Lep pozdrav,
  Slavko Medimurec

  • Marko Savić
   Posted 30 marca 2020 14:40 0Likes

   Hvala za vzpodbuden komentar.
   Močno upamo, da bo elitni turizem razumemo predvsem trajnostni turizem. To nas seveda zelo zanima in delujemo v tej smeri, torej razvoj čezmejnih regionalnih železniških in daljinskih kolesarski povezav.
   Vašo strategijo bo tudi moč predstaviti. Prva priložnost bo že na simpoziju, ki ga pripravljamo oktobra. Pošljite nam prosim kratek predlog predstavitve na marko.savic@miri.institute . Hvala lepa.

Leave a comment