Občina Cankova je nova članica inštituta Mobilitatis Omni. Z županom obmejne Občine Cankova, Danilom Kacijanon, smo v prejšnjem tednu sklenili dogovor o priključitvi Občine Cankova v inštitut Mobilitatis Omni in konzorcij Srednjeevropskega zavezništva za trajnostno mobilnost. Zelo smo hvaležni za izkazano zaupanje in se veselimo sodelovanja na področju razvoja trajnostne mobilnosti, predvsem javnega potniškega prometa, tako železniškega kot medkrajevnega avtobusnega. Županu smo na spletnem srečanju predstavili novo oblikovano spremno gradivo za regije v Pomurju, Podravju in na Koroškem. Predstavili smo predloge tako kratkoročnih kot tudi srednjeročnih ukrepov, vezanih predvsem na javni potniški, tako železniški kot medkrajevni avtobusni, promet. Občina Cankova ima v neposredni bližini železniško postajo Gornja Radgona, ki je del nedelujoče železniške proge za potniški promet med Ljutomerom in Gornjo Radgono ter hkrati tudi železniško postajo Bad Radkersburg, do katere sicer nima avtobusnih povezav. Hkrati je občina del Upravne enote Murska Sobota, z zelo slabo frekvenco medkrajevnih avtobusnih povezav v in iz Murske Sobote. Skupaj z drugimi članicami in deležniki inštituta si bomo prizadevali neustrezno stanje teh povezav odpraviti. Skladno z izjavo župana Kacijana, ki je ob 100. obletnici priključitve Prekmurja matični državi, za rtvslo.si, med drugim povedal:
»Predvsem bi morala država obvezno posvetiti večjo pozornost obmejnim občinam, saj se nobeni državi v prihodnje ne piše nič dobrega, če ne bo imela razvitega in zadovoljnega obmejnega prebivalstva.« —Danilo Kacijan, župan•Občina Cankova
VIR IZJAVE Če tudi vas zanima razvoj trajnostne med-regionalne mobilnosti, nam pišite in poslali vam bomo spremno gradivo pobude Mobilitatis Omni in konzorcija Zavezništva. Vabimo vas tudi, da razmislite o včlanitvi v inštitut in konzorcij Zavezništva.

Leave a comment