herald_ruijters

Herald Ruijters

direktor na generalnem direktoratu Evropske komisije za mobilnost in promet; namestnik generalnega direktorja, koordinacija direktorata B, nalo┼żbe, inovativni in trajnostni promet (MOVE.DDG1.B)
16-10-2020: 130 let Radgonske proge

Slavnostni podpis Deklaracije o Murskem mostu

Ustanovitelji, ─Źlani in partnerji Mobilitatis Omni so s slavnostnim podpisom Deklaracije o Murskem mostu v omre┼żju Mura-Drava-proge obele┼żili 130-obletnico odprtja Radgonske proge. 16. oktobra 2020 je namre─Ź minilo 130 let od zagona proge, ki je povezala prebivalce, mesta in regije ob reki Muri povezovala z Ju┼żno ┼żeleznico, ki je Dunaj preko Ljubljane povezovala s Trstom, na drugi strani pa prek Ljutomera in Ormo┼ża s progo Budimpe┼íta ÔÇô Pragersko. Danes te povezave onemogo─Źa manjkajo─Źi kriti─Źni ─Źlen ÔÇô ─Źezmejni Murski most.
Intervencija v osrednjem programu

Herald Ruijters: Povezave jedrnega in celovitega omre┼żja ÔÇô promocija mobilnosti, ki presega TEN-T [ang. Trans-European Transport Network]

Spletni dogodek (Zoom); 16. oktober 2020; 14:00 ÔÇô 14:45. Video (v angle┼í─Źini, podnapisi v sloven┼í─Źini: .mp4 (5:50 min; 18 MB).
Prepis prevedene intervencije

To je g. Herald Ruijters, namestnik generalnega direktorja z Generalnega direktorata za mobilnost in transport pri Evropski komisiji.

+ [Koordinacija Direktorata B > Nalo┼żbe, innovativni & trajnostni transport (MOVE.DDG1.B)]

G. Ruijters, beseda je vaša. [Najava Marka Savića]

Najlep┼ía hvala, Marko, veseli me, da mi je le uspelo priklju─Źiti se. Bilo je nekaj te┼żav z informacijskim sistemom Komisije. Sprejmite moje opravi─Źilo za to nev┼íe─Źnost. Kakorkoli ┼że, zelo me veseli, da sem danes z vami, na kratko, na sre─Źanju, ki se osredoto─Źa tudi na promocijo mobilnosti, ki presega TEN-T [Trans-European- Transport Network].

┬╗Povezave jedrnega in celovitega omre┼żja: Promocija mobilnosti, ki presega TEN-T┬ź

Uvodoma bi rad poudaril za─Źetno to─Źko te Komisije, ki zelo trdo dela na Zelenem dogovoru (ang. Green Deal). V prihodnje bomo seveda morali dekarbonizirati transport in zagotovi, da bomo dosegli cilje Pari┼íkega sporazuma ÔÇô kot je nakazala predsednica [Evropske komisije] von der Leyen, z dekarbonizacijo za 55 odstotkov do leta 2030 in 90 odstotkov do leta 2050.

Poleg tega to pomeni, da bomo morali v transportu postaviti novo strategijo. Kjer ima moja Komisarka, ga. V─âlean, rok do konca tega leta. Od tega trenutka naprej bodo spro┼żeni ┼ítevilni predlogi. Zlasti v letu 2021, v predlogih v za─Źetku leta bomo preu─Źili alternativna goriva za pomorski in zra─Źni promet; in malo pozneje poleti bomo v predlogu, ki bo predvidoma junija, preu─Źili tudi alternativna goriva za vse na─Źine prevoza in to infrastrukturo.

Ampak, ─Źe tukaj govorimo o spodbujanju mobilnosti, ki presega TEN-T, je pomembno razmi┼íljati tudi o tem, kak┼íni naj bodo naslednji koraki za omre┼żje TEN-T. Novi predlog je predviden v septembru 2021. Ta predlog bomo povezovali tudi s predlogi, ki bodo obravnavali ┼żelezni┼íke koridorje, mestne in tudi celinske plovne poti.

Ta sve┼żenj predlogov, ki bo objavljen septembra 2021, bo zelo pomemben. Poleg tega bodo ti predlogi povezani med seboj ter tudi z nekaterimi instrumenti vlaganja in financiranja. Klju─Źnega pomena je, da se bomo premikali ÔÇô po del─Źkih ÔÇô iz osrednjega v celovito omre┼żje. Da dose┼żemo vse evropske regije. Ker se jedrno omre┼żje v tem trenutku dobro razvija ÔÇôdokon─Źano bi moralo biti do leta 2030 ÔÇô in celovito omre┼żje potem do leta 2050.

Merila visoke kakovosti, ki jih imamo za jedrno omre┼żje, se bodo morala raz┼íiriti tudi na celovito omre┼żje. To pomeni, in to se mi zdi zelo pomembno za vse udele┼żence tega in drugih sre─Źanj, ko razmi┼íljamo o tem, kako bi ┼íe bolj dosegli vse regije. Ker mobilnost obstaja tudi zunaj TEN-T.

Z na┼íimi kolegi iz DG Regio [Generalni direktorat za regionalno in mestno politiko] tesno sodelujemo pri iskanju standardizacije in nadgradnji infrastruktur, ki so zmo┼żne iti ─Źez. In skupaj z njimi za prihodnje leto i┼í─Źemo, kako ─Źim bolj operacionalizirati te razli─Źne ravni infrastrukture.

To delo je potrebno, ker se ukvarjamo z vidiki, kot so razoglji─Źenje, alternativna goriva in nadalje varnost in za┼í─Źita ter odpornost na podnebje. Zato moramo razmisliti, kako strukturni skladi, ki so na voljo kohezijskim dr┼żavam in vsem ERDF [Evropski sklad za regionalni razvoj] dr┼żavam, da jih ÔÇťnajbolje izkoristijoÔÇŁ, da bi dosegli standard Pari┼íkega sporazuma.

Vse to je delo v naslednjih letih. Leto 2021 bo precej intenzivno kajti sodelovali bomo s ┼ítevilnimi zainteresiranimi stranmi po vsej EU, da bi kar najbolje izkoristili razli─Źne pravne in finan─Źne instrumente.

Upam, da bo delo, ki ga izvajajo tako lokalne kot regionalne oblasti v ┼ítevilnih evropskih dr┼żavah, na┼ílo navdih, pomo─Ź in smernice za delo, ki se prav tako opravlja na ravni EU. Zato sem seveda ┼żelel biti danes na voljo tudi va┼íi konferenci tukaj in zagotoviti, da imajo informacije, ki prihajajo iz Bruslja tudi uporabno vrednost.

Ker rabimo dve strani, imeti moramo vajo, ki je od spodaj-navzgor (ang. bottom-up), kamor se imajo mo┼żnost vklju─Źiti vsi dr┼żavljani in oblasti. Prav tako moramo imeti tudi vajo od zgoraj-navzdol (ang. top-down), da pridemo do refleksije tudi o tem, kaj je ┼íir┼ía evropska perspektiva.

Zato sem zelo hvale┼żen, da sem lahko v tem trenutku z vami. Da smo se medsebojno dosegli, ─Źetudi so razdalje velike, vendar imamo mo┼żnosti za pogovor, biti skupaj. Tovrstni instrumenti v resnici v─Źasih omogo─Źajo ┼íe ve─Ź, kot je to bilo pred krizo [Covid-19]. Zelo sem hvale┼żen in predajam besedo nazaj.

Seveda moramo razoglji─Źiti promet in zagotoviti, da bomo dosegli Pari┼íki sporazum ÔÇô do leta 2030, kot je nakazala na┼ía predsednica von der Leyen, z razoglji─Źenjem do 55 odstotkov in do 90 odstotkov do leta 2050.
Herald Ruijters, Direktor na generalnem direktoratu Evropske komisije za mobilnost in promet

Leave a comment