Zgodba inštituta

Mobilitatis
Omni inštitut

Inštitut smo ustanovili avgusta 2018.

Vse od takrat premišljeno, zanesljivo in s skupnimi močni vseh deležnikov korakamo ter po usklajenih in v pretežni meri po obstoječih tirnicah ponovno vzpostavljamo manjkajoče medregionalne in čezmejne povezave, tako železniške kot avtobusne.

Hkrati se zavzemamo za nadgradnjo železniškega omrežja in frekvenčno vzpostavitev taktnega javnega, avtobusnega in železniškega, potniškega prometa tako v osrednji Sloveniji kot še posebej v njenih obmejnih regijah.
VČLANITEV / DONACIJE
Zgodba inštituta

Mobilitatis
Omni inštitut

Inštitut smo ustanovili avgusta 2018.

Vse od takrat premišljeno, zanesljivo in s skupnimi močni vseh deležnikov korakamo ter po usklajenih in v pretežni meri po obstoječih tirnicah ponovno vzpostavljamo manjkajoče med-regionalne in čezmejne povezave.

Hkrati se zavzemamo za nadgradnjo železniškega omrežja in frekvenčno vzpostavitev taktnega javnega, avtobusnega in železniškega, potniškega prometa tako v osrednji Sloveniji kot še posebej v njenih obmejnih regijah.
VČLANITEV / DONACIJE
Kaj predlagamo?

4 jedrne in
7 razširjenih
železniških TEN_T koridorjev

Smo pobuda za korenito posodobitev železniškega omrežja v Sloveniji, ki ima v 21. stoletju manj železniških prog kot na začetku 20. stoletja. Za nas, za naše člane in naše partnerje je to nesprejemljivo.

Začeli smo kot pobuda za obnovo čezmejnega železniškega mostu čez reko Muro med Slovenijo in Avstrijo, v Gornji Radgoni in Bad Radkersburgu. Pobudo so podprli in v inštitut preoblikovali prvi trije ustanovitelji, družbi Arcont in Pomurski sejem iz Gornje Radgone ter družba Teleing Gradnje iz Razkrižja. Inštitut smo vpisali v sodni register v Murski Soboti 2. avgusta 2018.

Iz med regionalne pobude v dveh državah, smo zrasli v mednarodno pobudo v šestih državah. Zato smo oblikovali štiri jedrne in sedem celovitih predlogov čezmejnih TEN-T železniških koridorjev, v prvi vrsti za obnove in nadgradnje obstoječih železniške infrastrukture, železniških prog, postaj in postajališč, v Sloveniji in njenih obmejnih regijah ob hkratni ponovni frekvenčni vzpostavitvi čezmejnih avtobusnih in železniških povezav. To je naša obljuba.

V vmesnem času od ustanovitve so se inštitutu priključile še druge družbe, podjetja, organizacije in občine. Članstvo v inštitutu zanesljivi in vztrajno narašča. Sprejemamo tudi osebno članstvo v MBTT klubu.
VSE ČLANICE INŠTITUTA
Direktorjeva zgodba

Don Kihotove tirnice
razvoja železniške in
kolesarske infrastrukture

S formalizacijo precej nore ideje, so poleti leta 2018 prvi ustanovitelji in vsi poznejši člani zagotovili mandat inštitutu Mobilitatis Omni za nadaljnji razvoj pobude. Meje, še posebej čezmejne železniške povezave, so bile zanemarjene že zelo dolgo. Zato je skrajni čas, da ponovno vzpostavimo manjkajoče člene in čezmejne železniške povezave. Poizvedite več o pobudi Mobilitatis Omni (kar v latinščini pomeni mobilnost vseh) in razmislite o podpori inštitutu. Hvala vsem že vnaprej.
Marko Savić director of the Mobilitatis Omni institute

mag. mag. Marko Savić

direktor inštituta

»Idejo o ponovnem aktiviranju obstoječih železniških prog ob Muri in Dravi smo razvili skupaj s prijatelji in odbojkarskimi kolegi na pikniku v Križevcih. V mladosti sem namreč treniral odbojko, ki me je tako privlačila, da sem vpisal študij na Fakulteti za šport, z željo postati odbojkarski trener. Že v srednji šoli sem namreč, na prigovarjanje sošolk, ustanovil in treniral žensko odbojkarsko ekipo v Ljutomeru. Danes še vedno redno igram odbojko in predvsem odbojko na mivki ter s kolegi organiziram državna in mednarodna, članska in mladinska, prvenstva v odbojki na mivki.

Zelo sem hvaležen prvim ustanoviteljem, ki so podprli formalizacijo te civilne iniciative v inštitut. Sam, brez te podpore ustanoviteljev, poznejših članic in članov ter številnih prijateljev, ne bi zmogel voditi te pobude, ki temelji na precej nori zamisli. Namreč, obnoviti železniški čezmejni most, ki je bili miniran ob koncu druge vojne in druge manjkajoče, kot po pravilu čezmejne, železniške povezave. Verjetno me zato nekdanji predsednik uprave enega prvih ustanoviteljev kliče Don Kihot.
Da ne bo pomote, odgovorno pristopam k poslanstvu inštituta, kjer je moja prva prioriteta, da Mobilitatis Omni čim prej profesionaliziramo. Za razvoj mednarodnih železniških koridorjev, avtobusnih in železniških povezav, tudi čezmejnih, in daljinskih kolesarskih poti potrebujemo vso možno podporo.
Če se vam tako kot nam zdi nesprejemljivo, da ima Slovenija in njene obmejne regije v 21. stoletju manj železniških prog, kot smo jih imeli na začetku 20. stoletja, se nam pridružite in nas podprite. Bodisi znotraj vaše družbe, podjetja, organizacije ali občine ali osebno kot član ali članica MBTT kluba.
Ob poklicni karieri sem uspešno zagovarjal tudi dva magisterija znanosti, prvega iz antropologije vsakdanjega življenja na AMEU Institutum Studiorum Humanitatis, na Fakulteti za podiplomski humanistični študij in drugega iz poslovne administracije, na mednarodnem magistrskem programu Ekonomske fakultete Univerze v Ljubljani in ICPE, Mednarodnega centra za promocijo podjetij.
Že neposredno po zagovoru prve magistrske naloge na programu Antropologija vsakdanjega življenja, me je predsednik komisije za zagovor,  dr. Jože Vogrinc, vprašal ali bom magisterij nadgradil z nadaljevanjem na doktorskem študiju. Takrat sem kategorično zavrnil. Moja zanimanja so se vendarle spremenila in jeseni 2018 sem se, po več letih iskanja primerne možnosti v tujini in v Sloveniji, končno vpisal na interdisciplinarni doktorski program Varstvo okolja Univerze v Ljubljani. Tako sem se naučil nikoli reči nikoli. Moja doktorska naloga bo socio-tehnična analiza, kot ste morda uganili, vzpona in padca železniškega omrežja v Sloveniji in sosednjih državah.
Če sem vas vsaj malo zaintrigiral… ne oklevajte, na voljo sem tako telefonsko kot seveda tudi po elektronski pošti

Afiliacije:

  • Fakulteta za dizajn: bivši višji predavatelj za dizajn management.
  • Univerza v Ljubljani: študent na doktorskem interdisciplinarnem programu Varstvo okolja.
  • Cona.center, razvojno vozlišče odbojke na mivki: direktor vozlišča.
  • Jankov memorial, veliki mednarodni dobrodelni odbojkarski turnir: direktor.
  • Noli Oblivisci Me, forum o demenci: organizator.