—Spielfeld-Straß—Bad Radkersburg—Gornja Radgona—Ljutomer— [1890]

Uradna otvoritev

16.10. 1890

Some description text for this item

Dolžina proge

[AT]: 33 km |
[AT+SI]: ca. 5 km |
[SI]: 23 km

Some description text for this item

Subtitle

56 km

Some description text for this item

Radgonsko progo (nem. Radkersburger Bahn) —Špilje (nem.: Spielfeld Straß)—Radgona—Ljutomer, je zgradila »Družba Južne železnice«, v dveh delih. Prvi del med Špiljami in Radgono je bil odprt 1885. leta, drugi do Ljutomera potem 1890 leta. Ljutomer je bil sprva končna postaja te proge in brez povezave z drugimi progami vse do leta 1924, saj za časa Avstro-Ogrske monarhije ni bil železniško povezan ne z Ormožem, do proge —Pragersko—Čakovec—Kotoriba—Nagykanizsa— [1860], ne z Mursko Soboto, kjer je bila kasneje na ogrskem delu monarhije zgrajena proga —Zalalövö—Hodoš—Murska Sobota [1907].

Po koncu prve svetovne vojne in ustanovitvi tako Kraljevine Jugoslavije kot Republike Avstrije je bil Ljutomer za nekaj časa odrezan od drugih delov države. Po dostopnih podatkih je potniški železniški promet po prvi svetovni vojni iz Maribora v Ljutomer vozil prek Špilja in Radgone in se na ozemlju Avstrije ni ustavljal. Leta 1924 je bila potem zgrajena proga —Ormož—Ljutomer—Murska Sobota— in tako vzpostavila prometnega križ z Radgonsko progo. Tudi to je bil verjetno razlog, da je bila ta proga ena glavnih logističnih poti v drugi svetovni vojni.

Manjkajoči člen na tej progi je most čez reko Muro oz. odsek —Gornja Radgona—Bad Radkersburg—, na meji med obema državama, ki ga je nemška vojska minirala ob koncu druge svetovne vojne, pred 75. leti, 17. aprila 1945.

Dolžina proge v Avstriji med Špiljami in avstrijsko Radgono (nem. Bad Radkersburg) je 33 kilometrov. Dolžina proge v Sloveniji med Gornjo Radgono in Ljutomerom je 23 kilometrov. Okvirna ocena dolžine manjkajoče člena te proge, mostu, je tri kilometre v Avstriji in en kilometer v Sloveniji. Ta proga v Sloveniji (oz. v bivši Jugoslaviji) ni v uporabi za potniški promet že vse od leta 1968. 

Celotna Radgonska proga je pretežno ravninska in ima številne nezavarovane prehode čez to progo.

Leave a comment