V torek, 17. aprila 1945, tako-rekoč ob koncu II. svetovne vojne, je (po dostopnih virih) nemška vojska žrtvovala in minirala železniški most pri Mitterlingu v bližini Bad Radkersburga oz. Gornje Radgone. … 

II. svetovna vojna je bila že skorajda končana. Rdeča armada se je vedno bolj bližala mestu Bad Radkersburg in v mesto tudi prispela ter s tem prisilila nemški Wehrmacht, da se umakne v Gornjo Radgono. Šele 8. maja 1945 so potem nemški vojaki zapustili Gornjo Radgono in tega dne je bil most tudi prehoden na obe strani reke Mure.

Z miniranjem železniškega mostu je bil namen nemške vojske ustaviti Rdečo armade v Radkersburgu. Vojna je bila 17. aprila 1945 sicer že izgubljena, a je bila hkrati uničena tudi ena najpomembnejših povezav železniške infrastrukture med avstrijsko Štajersko in Mursko regijo.

Polovica tega mostu, na strani Bad Radkersburga je bila demontirana leta 1947. Takrat jugoslovanski del mostu je bil začasno onemogočen in demontiran potem sredi 1950-ih let. Ker železniški most čez reko Muro ni bil več vzpostavljen, še danes nimamo železniške povezavo dveh mest, dveh prijateljskih sosednjih EU držav in širšega srednje-evropskega prostora.

Kot je dejal Günter Auferbauer na razpravi o prihodnosti, nem. Radkersburger Bahn, maja 2013 v Bad Radkesburgu:

Predstavljajte si, da nemški vojski 17. aprila 1945 ne bi uspelo minirati mosta, ki bi potemtakem preživel vojno. Danes bi nam bila vožnja z vlakom v Slovenijo samoumevna, brez kakršnegakoli razmišljanja, kot najbolj običajna stvar na svetu!

Leave a comment